Vragen of boekingen? info@campingtipper.nl
De geschiedenis van kamperen

De geschiedenis van kamperen

Welke idioot heeft nu eigenlijk bedacht dat we buiten in een tentje moeten gaan slapen, koude douches moeten overleven, duizend muggenbulten moeten krijgen en dat vakantie moeten noemen? Nou, waarschijnlijk dezelfde gast die bedacht dat het leuk zou zijn om je vakantie buiten door te brengen, te genieten van de natuur, gezellig te doen met familie en vrienden en te genieten van het simpele leven. Maar wat is nu de eigenlijke echte geschiedenis?

 

‘Welgestelde lieden’

Wil je het geloven? Juist degene die geld genoeg hadden, gingen in een tentje slapen. Waarschijnlijk vanwege het idee dat het ‘anders’ was. Eind 1800 gingen deze ‘welgestelde lieden’ fietstochten maken door Engeland en sliepen dan in tenten die bij hotels waren opgeslagen.

 

NTKC

Nederlanders leek dit fenomeen ook wel wat; in 1912 werd de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) opgericht met behulp van Carl Denig (Was dat misschien die idioot?) De club bestaat nog steeds en in 2019 waren er zelfs 9000 leden. Er zijn twintig kampeerterreinen in Nederland waar je alleen met een tent, en bij hoge uitzondering, met een kleine caravan mag staan. In 1924 werd het eerste officiële kampeerterrein geopend. Maar kamperen was toen echt nog een ‘sport’ voor de elite!

 

Daarna

Pas in de dertiger jaren werd het ook wat populairder onder de ‘gewone’ mensen en na de Tweede Wereldoorlog al helemaal. Volgens Wikipedia omdat er meer vrije tijd, een gestegen welvaart en een grotere mobiliteit kwam. Maar persoonlijk denk ik ook omdat Nederlanders door kregen dat het goedkoop was.

 

ANWB helpt

In 1939 zette de ANWB de ‘afdeling kamperen’ op. Ook organiseerde de ANWB ‘kampen’ om te leren kamperen, de eersten vonden plaats in 1948 en in de jaren vijftig en zestig kwamen er tentoonstellingen om de nieuwste snufjes op kampeergebied te ‘showen’. Maar de ANWB maakte het ook wel een beetje lastig; want ze raadden een heleboel provincies aan om een ‘kampeerkaart’ verplicht te stellen. Maar gelukkig was dat niet heel duur; voor 1 gulden per jaar had je er al één, en bovendien kreeg je dan ook de ‘KampeerKampioen’ thuisgestuurd.

 Een 'kamp' om te leren kamperen. (Foto: anwb.nl)

 

Poeh, we zijn aangekomen bij het heden, maar daar ga ik niet te lang over uitwijden, want je weet zelf ook wel hoe dat gaat! Al helemaal zin om te gaan kamperen? Kijk dan even snel rond op onze website voor een leuke camping!

 

Groetjes Louëlle

 

Aantal keer gelezen: 279x

IJLST Weerbericht

Alle campings in NederlandAlle campings in Nederland per categorie