Wil je het geloven? Juist degene die geld genoeg hadden, gingen in een tentje slapen. Waarschijnlijk vanwege het idee dat het ‘anders’ was. Eind 1800 gingen deze ‘welgestelde lieden’ fietstochten maken door Engeland en sliepen dan in tenten die bij hotels waren opgeslagen.
Nederlanders leek dit fenomeen ook wel wat; in 1912 werd de Nederlandse Toeristen Kampeer Club (NTKC) opgericht met behulp van Carl Denig (Was dat misschien die idioot?) De club bestaat nog steeds en in 2019 waren er zelfs 9000 leden. Er zijn twintig kampeerterreinen in Nederland waar je alleen met een tent, en bij hoge uitzondering, met een kleine caravan mag staan. In 1924 werd het eerste officiële kampeerterrein geopend. Maar kamperen was toen echt nog een ‘sport’ voor de elite!
Pas in de dertiger jaren werd het ook wat populairder onder de ‘gewone’ mensen en na de Tweede Wereldoorlog al helemaal. Volgens Wikipedia omdat er meer vrije tijd, een gestegen welvaart en een grotere mobiliteit kwam. Maar persoonlijk denk ik ook omdat Nederlanders door kregen dat het goedkoop was.
In 1939 zette de ANWB de ‘afdeling kamperen’ op. Ook organiseerde de ANWB ‘kampen’ om te leren kamperen, de eersten vonden plaats in 1948 en in de jaren vijftig en zestig kwamen er tentoonstellingen om de nieuwste snufjes op kampeergebied te ‘showen’. Maar de ANWB maakte het ook wel een beetje lastig; want ze raadden een heleboel provincies aan om een ‘kampeerkaart’ verplicht te stellen. Maar gelukkig was dat niet heel duur; voor 1 gulden per jaar had je er al één, en bovendien kreeg je dan ook de ‘KampeerKampioen’ thuisgestuurd.
Een 'kamp' om te leren kamperen. (Foto: anwb.nl)
Poeh, we zijn aangekomen bij het heden, maar daar ga ik niet te lang over uitwijden, want je weet zelf ook wel hoe dat gaat! Al helemaal zin om te gaan kamperen? Kijk dan even snel rond op onze website voor een leuke camping!
Groetjes Louëlle
Aantal keer gelezen: 395x