Vragen of boekingen? info@campingtipper.nl
Tekenbeten voorkomen en behandelen

Tekenbeten voorkomen en behandelen

Niets is zo vervelend als wanneer je een ontdekt dat een teek zich in je huid heeft vastgebeten en zich daar lekker vol zit te zuigen met jouw bloed! Teken zijn kleine donkere beestjes van ong. 2-3 mm als ze leeg zijn maar als ze zich vol gezogen hebben kunnen ze wel tot 1 cm groot en dik worden. Zover moet je het niet laten komen! Het beste is om teken beten te voorkomen omdat het niet alleen ongemakkelijk is maar je kunt er ook behoorlijk ziek van worden. Sommige teken dragen namelijk een virus bij zich dat de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Hoe voorkom je teken beten?

Allereerst is het belangrijk om te weten waar teken leven. Er wordt wel eens gedacht dat teken uit bomen vallen als mensen of dieren er onder door lopen maar dat is niet het geval. Veruit de meeste teken bevinden zich dicht bij de grond op grasstengels, jonge planten en boven en laag hangende takken. Doordat je met je benen langs de vegetatie gaat kunnen teken overgedragen worden (ze kunnen niet springen). Ook spelen of luieren in het gras kan er voor zorgen dat teken op je huid komen. Ze gaan dan op zoek naar een gunstig plekje om zich vast te bijten, vaak in een huidplooi, soms zelfs op een intiem plekje. 

Hoe dan ook, de truc is om te voorkomen dan teken op je huid komen. Je kunt dus prima wandelen door tekengebieden maar draag een lange broek, sokken over je broek en passende wandelschoenen. Als je bovendien op de paden blijft en niet langs vegetatie schuurt is de kans dat een teek wordt overgedragen natuurlijk veel minder klein.

Vind je het fijn om heerlijk in het gras te liggen? Ga dan op een grote handdoek liggen als je in een gebied bent waar veel teken zijn (dit kun je checken op: www.tekenradar.nl). Gebruik een licht handoek, dan kun je snel zien of deze beestjes er toch op gekropen zijn. Na het zonnen of luieren de handdoek goed uitkloppen en nakijken voor dat je deze weer opbergt.

Aantal keer gelezen: 280x

IJLST Weerbericht

Alle campings in NederlandAlle campings in Nederland per categorie